BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, December 31, 2011

berkongsi duka x salah kan??


31 Disember 2011

Hari ni hari sabtu.ya.bersamaan dengan 1 hari lagi utk melangkah ke 2012….
Erm…tp aku masih elum bekerja.entahla mengapa gomen lambatkan posting kami.26.12.11 haritu…..genap sebulan aku bernikah dengan incik senyum…ya..suamiku.
SubhanaAllah…mcm2 dugaan yg kami tempuhi .dan aku masih samar2 apakah perasaan ku pada dia.kebahagiaan yang aku harap ketika ingin melangkah ke alam perkahwinan, rupanya deraian air mata yg mengiringi rona-rona kehidupanku…hanya 2 minggu sahaja aku tenang…selepas daripada itu…hidupku serabut..aku mengerti…bukan ini yg suamiku mahukan .begitu juga dgn aku.
Cuma,campur tangan dari pihak keluarganya betul2 menyesakkan jiwa aku.dan…incik senyum pulak,seolah-olah tak pentingkan hati aku sebagai seorang isteri.sungguh aku sedih.sebab selama ini aku punya impian dan harapan yg tinggi pada perkahwinan ini…
Hati aku kosong.jiwa aku sudah mati.aku bingung dgn perkahwinan ini.skrg baru aku sedar aku salah menilai peribadi suamiku  sehinggakan aku yg terluka kini.
Mementingkan ibu sehingga mengabaikan perasaan isteri sendiri..aku x setabah NUR KHAMADHIA….Ya Allah…aku berdoa kepadamu..semoga mendung ini berlalu pergi….
Di saat ini, aku teringin menjauhkan diri dari segala apa yg aku alami..biar tenang jiwa aku…sesungguhnya aku dah x mampu nak hadapi kemelut ini.

Monday, October 24, 2011

BIRTHDAY YG SURAM..

salam semua...hari ni besday aku..tp rasa sedih sgt...sedih aku x sesedih tahun lepas pun walaupun aku dah putus dgn kanda masa tu,tp at least kwn2 ada utk ceriakan aku,celebrate bday aku tp hari ni?????

walaupun aku dah ada tunang...tp dya x dtg pun arini..apa guna dya wish tp x prihatin trhadap aku.
dya ckp xleh dtg arini sbb x leh kluar kem, tp klo time dya terdesak nak dptkan cop utk sijil nikah dll.,boleh pulak dya usaha utk dtg.sedih tau x dya bt aku mcm ni...seolah2 aku ni xdak sapa ja..dah la family pun x sambut..tunang sendiri pun bt taktau...sedih tau tak...aku sedih...knapa dya x sanggup usahakan utk aku..padahal smlm kami kluar..x boleh ker smlm dya bt suprise beli kek atau bg hadiah ka padahal mmg kami tgh shopping utk barang hantaran...sedihhh la...kalau kanda ada,mesti dya x kan bt camni...msti dya akan usahakan utk aku walau susah mcmmana pun...ni hari special aku...nak jugak rasa special tp apa yg aku dpt...dari ptg td lg aku nangis...aku btl2 rasa mcm diri ni x diharagi...x kisah la aku emosi ka apa..tapi aku berhak rasa camtu..

aku baru 21 thn tp brapa kali ja aku penah sambut besday...xdak siapa pn syg aku btl2...sedihhh la...kdg2 aku rasa menyesal bt kputusan utk berkahwin sbb sejak akhir2 ni..dya banyak bt aku menderita...di bg aku tertekan..tp aku xdak pilihan...adik bradik aku dah la tak syg aku...pastu tunang pun lebih kurang...di saat ni aku rindu kanda...aku rindu min...diorang pun sibuk tp klo diorang,mesti akan sungguh2 bt aku happy.incik tunang x pandai jaga hati aku...tgok...sampai saat ni pun dia x nak luangkan masa dgn aku...sedihhnyaaa...aku dah x dak tmpat nk tumpang kasih syg...aku pun dah x alim mcm dulu...mata aku dh bengkak dh nangis...aku taktau nak stop kan nangis ni mcmmana sbb terkilan,sedih,kecewa,smua ada......uhuhuhuhuuuu...


fb pun dya x sanggup on utk wish kat aku...ermmm..membe siap tanya lg," ur fiance bg hadiah apa? dia celebrate x dgn u.." sedih tau...

besday plg sedih sepanjang hidup aku...

Thursday, October 6, 2011

tiada tajuk.

salam semua...jam sudah menunjukkan pukul 11 mlm lebih dan incik tunang masih blum call aku...
amaran kepada semua..entry ini juga adalah entry sedih dari aku...
entahla...aku tertekan la sejak kebelakangan ni...tension sgt2...xda sokongan dari family ...
nak nangis ja rasa...kadang2...aku terpikir utk menutup blog ni sbb aku nk elakkan diri aku dari merungut...huhuhuhu....Allah plg x suka sora keldai iaitu lpas buat kerja mesti merungut..
hurmm...aku x nak jd mcm tu cuma kdg2 aku rasa terbeban apabila tak dpt luahkan tekanan yg aku hadapi...
Ya Allah...tolonglah aku...
bg aku kekuatan...amin...

tiada tajuk.

salam semua...jam sudah menunjukkan pukul 11 mlm lebih dan incik tunang masih blum call aku...
amaran kepada semua..entry ini juga adalah entry sedih dari aku...
entahla...aku tertekan la sejak kebelakangan ni...tension sgt2...xda sokongan dari family ...
nak nangis ja rasa...kadang2...aku terpikir utk menutup blog ni sbb aku nk elakkan diri aku dari merungut...huhuhuhu....Allah plg x suka sora keldai iaitu lpas buat kerja mesti merungut..
hurmm...aku x nak jd mcm tu cuma kdg2 aku rasa terbeban apabila tak dpt luahkan tekanan yg aku hadapi...
Ya Allah...tolonglah aku...
bg aku kekuatan...amin...

Wednesday, September 14, 2011

BIARKAN DYA PERGI..

SALAM SEMUA...

slamat malam..smoga smuanya ceria dgn kehidupan masing2 ya..biasalah adat dalam kehidupan kalau ada naik turunnya kan? baru adventure...

erm...alhamdulilah..hubungan aku dgn incik senyum berjalan seperti biasa dan kami telah merancang ke arah perkahwinan dan apa kaitannya dgn tajuk entry ini??  actually aku nak bercakap utk kali yg terakhir lah pasal kanda.korang kalau ikut blog aku dari dulu,mesti kenal kan dgn ex aku..ya..akhirnya..aku dapat lupakan kanda..ya..aku masih teringatkan dya sblum ni bukan sbb aku masih sayang atau cinta, cuma..mungkin atas rasa terkilan..

tapi,bila lama2 aku menjalani kehidupan ni,baru aku sedar..ada hikmah di sebalik semua yg berlaku...antaranya,aku takkan jumpa lelaki yg lebih baik dari kanda..( ehem..ehem..incik s)...hehe.

kalau masa boleh diputar kembali pun aku taknak sbb kalau aku tak putus dgn kanda,aku xkan jumpa incik senyum yg skrg..mmg masa baru2 putus tu aku mcm takleh trima kenyataan tapi ketahuilah..
hanya masa saja yg dapat sembuhkan hati seseorang yg sedang lara..
ya..mcm aku..skrg baru aku sedar Allah akan berikan jodoh yg terbaik utk kita..jadi kawan2, janganlah anda berduka sgt2 jika anda sudah putus cinta kerana ada insan yg lebih baik yg menanti anda di luar sana cuma kita taktau bila orang itu akan tiba..

ecece..inilah ayat org yg dah putus cinta hampir setahun..hehe..aku bersyukur sgt2 di atas semua perkara yg terjadi dlm hidup aku..Allah telah membuka mata dan minda aku..kalau yg baru putus cinta tu,aku nasihat tak payahla ambik tindakan kurang bijak utk tenteramkan jiwa...kita kan ada Allah../mengadu ja kat DIA...insyaAllah..perlahan2 hati kita akn sembuh..

renung2 kn....dan slamat beramal...........

Monday, August 8, 2011

DINIHARI INI..

ya..slamat tengahari pada semua...eh,dinihari tu tengahari kan?tiba2 konpius pulak..hehe

somewhere in penang..

ngantuk laaa....semalam pi jalan2 dgn family..kami pi bazar ramadhan kononnya nk cari baju raya selendang...hehe.besar oo bazar kat sp ni..berpuluh2 khemah.pukul 12 tgh mlm baru balik..not bad la brg2 dya..
tapi..boleh pulak aku pi beli inner tudung ja..ermm..kan kita kena berjimat..hehe..
kalau keluar dgn incik senyum baru la xda istilah berjimat kan...

AKU DAN BABY


muwwaa..cyg baby..
dah kenyang minum susu ...hee..

hehe..cik misi memang suka budak2 pun..alololo..tomeinya baby2 ni..muwwaaa...masa ni dekat ward lepas bersalin..hehe..rindu anak2 mama..

p/s: bila tengok muka baby..kau akan rasa sejuk hati tau..bau diorang..perghh..heaven.
       korang nak diri korang bau mcm baby tak?? guna lah minyak yu yee cap limau..serius weh....mangi..cam baby...

KATA PENDETA..


If you can’t be a pencil to write anyone’s happiness, try to be a nice eraser to remove someone’s sadness.

Sunday, August 7, 2011

ANDA ALAMI MASALAH HIDUNG??

hai semua!! cheaaaa...ayat mau jadi mcm Dr pakar ja..hehe..saya tahu bukan anda tp saya...
ya..malas la nak ber-saya-saya ni...mcm x feellll...
hehe..ok..actually aku dah bingung dgn hidung aku yg buat prangai dekat berbulan dah sehingga menimbulkan stress kpd aku..erm..
hidung aku ni...apa masalah dya ntah..membuatkan aku sukar utk bernafas atau dgn kata lain..x puas utk bernafas..apa?? PUASSS?? oh tidak..tiada unsur blue di sini..


korang tau tak..bila aku nak bernafas ja..lelangit atas dalam mulutku dan ruang hidung bagaikan bersatu...oh..sempitnya ruang untukku bernafas..


pening..bingung...kecewa...sengsara...sesak nafas..semua ada..
bila aku nak puaskan nafas aku..aku kena hembus dengan kuatnya seolah2 kau nak menghembus debu2 di perabot menggunakan hidung kau..


aduhh...perumpamaan berbelit memang trademark aku..hehe..
entahla..klau aku dah keja mayb aku bleh jumpa Dr pasal ni..tp klo skrg..malas la nk pi sepital..
aku ingat ini semua bisa terjadi disebabkan kekurangan air tapi..aku minum air banyak pun jadik juga..jadi..aku syaki kes ini berpunca dari penyempitan di bahagian lantai dalam hidung aku..haha..


p/s: pasal hidung pun boleh jadi isu kan....ok lah..saja ja nk kongsi2 dgn korang kot korang pun ada alami masalah yg sama??

Saturday, August 6, 2011

‘Bazar Ramadhan’ Jangan Jadi ‘Bazir Ramadhan’!



‘Bazar Ramadhan’ Jangan Jadi ‘Bazir Ramadhan’!

Posted on the August 5th, 2011 under Agama by

Apabila datang Ramadhan yang mulia, banyak tempat akan mengadakan pasar yang menyediakan banyak pilihan makanan dan juadah untuk berbuka puasa. Pasar ini yang juga lebih dikenali sebagai ‘Bazar Ramadhan’ sangat memberi faedah buat masyarakat terutamanya buat pasangan suami isteri yang bekerja. Kesuntukan masa dan kepenatan balik dari tempat kerja tidak mengizinkan mereka untuk menyediakan juadah berbuka puasa dengan sendiri. Justeru, ‘Bazar Ramadhan’ adalah jawapannya.
Adanya ‘Bazar Ramadhan’ bukan sahaja menyediakan kemudahan buat masyarakat, malah peluang seperti ini sangat dinanti-nantikan oleh para peniaga. Betapa Ramadhan menyediakan peluang buat mereka untuk menggandakan pendapatan. Syukur alhamdulillah

p/s: sumber dari harian metro

HARI PERTUNANGANKU...

KOMPANG DIPALU....PENGANTIN BARU...


hehe...mana ada pengantin la..saja nak kongsi mgambar pada hari pertunanganku pada 16.7.11. aritu
tatap saja lah ya...doakan yg terbaik buat kami..
saya suka munga-munga...
  bersama cousin...oh dan kualiti gambar berda di tahap tenuk kerana saya tiada DSLR lagi..huhu..
kehadiran rakan2 memeriahkan majlis...
oh...saya bajet artis..
bakal mak mertua..smoga saya bleh ngam dgn anda ya..


p/s: hehe..itu saja la...hari bertunang ni meriah jugak..walaupun penat dah bt persiapn 2 minggu sbelum tunang...tapi memang bes ahh..sebab saya telah mndapat pelamin yg cantik..

hantaran ini hasil tgn sendiri ya..dan bantuan dari cousin..tema pink utk lelaki..hijau utk perempuan...

luv my pelamin..tenkiu kat abg lembut2 tu....ihihi..

bila upload ja gambar dekat fb..ramai yg igtkan saya dah kawen walhal baru bertunang...i nak berjimba2 dulu la baru i nak kawen..hehe..marah incik senyum kalau dengar..tapi malangnya incik senyum x dapat hadir pada majlis tersebut kerana ada perbarisan apa ntah..kecewa hati makkkk tau....

hehe..apa2 pun..saya berdoa smoga hubungan ini diredhai olehnya...amin..tukar status x bererti peminat akan lari..ye ke idakk??

RAMADHAN ITU INDAH...

The purpose of fasting is not simply to refrain from eating & drinking, rather the purpose is to attain TAQWA [i.e. piety, being conscious of Allah; doing that which Allah has enjoined & avoiding that which Allah has forbidden] – "...Observing As-Saum (the fasting) is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may become Al-Muttaq├╗n (the pious).” [Qur'an 2:183]

TAZKIRAH PADA MALAM INI..

Jika kita suka menunda-nunda SOLAT,bererti kita menunda keperluan kita sendiri. Kerana Allah juga akan menunda rezeki kita,menunda terkabulnya doa-doa kita,menunda datangnya jodoh kita.Tetapi ketahuilah,Dia tidak akan menunda datangnya KEMATIAN kita..SubhanAllah...

MALAM NI NAK HUPDATE SAMPAI MUNTAH OK..

YER...MALAM NI NAK MENULIS JA RASA DI HATI ,DAN JIWA INI..

actually kan...antra sbb aku jrg update blog...
sbb yg pertama...jeng..jeng..jeng...

1-aku tak suka tenet slow


2-aku sering kekontangan idea di saat jejariku menyentuh keyboard walhal sblum itu idea menggelegak ibarat guna berapi dah nak memuntahkan debunya..

3-aku...aku...takut nak cerita sesuatu yg hepi kan aku sbb..aku takut sesuatu yg bahagia atau gembira itu hilang apabila kita riak2 mengenainya..entahla..aku berada di zaman kuno ke apa hah... aku tengok blogger SEPET tu..tiap2 ari cerita pasal bf dya...ok ja...

4-aku slalu terpikir berdosa tak aku upload2 gambar2 aku yg tak fully menutupi aurat ..then..aku jrg la upload..


5-aku x reti buat header baru dan aku x reti letak iklan lai selain nuffnang dan aku x reti nak join contest org sbb aku tak reti nak linkkan entry aku kat diorang dan eh...eh...budak ni apa yg dya reti ntah??

huhu...aku nak berblogging sementara aku tgh cuti ni...jika aku kembali ke alam nyata..eh silap...alam pekerjaan nnt...kurang sikit erti masa terluang dlm hidup aku pada waktu itu...
dan..smoga mlm esok pun aku nk smangat update blog ya..



RINDU DYA LAGI...

entahla knapa...aku x dpt lupakan ex aku walhal dah hampir setahun waktu berlalu....dekat2 jugak la...

aku rasa mungkin kerana rasa terkilan dlm diri aku....


smoga aku dpt lupakan dya .....sedangkan aku kat sini masih menjadi stalker dya...

buka fb dya utk tgok kehidupan dya..


aduhh..kenapa lah aku suka menjaga tepi seluar dya..

dya sikit pun kot tak ingat dekat aku..


kehadiran incik senyum dalam hidup aku...aku memang bersyukur cuma.....

incik senyum x pandai tenangkan hati aku bila aku gundah gulana...


incik senyum x pandai memahami jiwa aku di saat ku perlukan tempat untuk mengadu..

incik senyum x pandai gunakan otaknya utk berfikir..


incik senyum suka cakap dulu lepas tu fikir...

arrrgghh...apasal la yg buruk2 ja aku ingat dekat incik senyum ni....


ok..dah abes dah aku nak membebel2...

p/s: kan best kalau tiap2 hari aku bleh update banyak2 camni kan..lagipun skrg aku kan tgh bercuti  dkat rumah..

ADA APA PADA NAMA SINGKAT ANDA??

HAI semua..hari ini cik misi nak bertanya..ada apa pada nama singkatan ya?? tak tahu?? ala..nama pena anda/nama manja @mengada anda/ nickname anda/ atau nama pendek anda....


takla...bila aku dibsarkan selama 21 tahun nih..dah macam2 sangat nama pendek yg aku jumpa kadang2 takda satu huruf pun yang bersaman dengan nama penuhnya..fuhhh...fuhhh..


ala..jgn la heran kalau aku fikir tentang ni sbb aku kan memang suka pikir2 punya orang..

takla..macam kakak aku kan...sbagai contoh la..namanya AFNIE SYUHADA.....


bila dulu dya skolah rendah, kawan2 panggil dya AFNIE

bila dulu dya skolah menengah, kawan2 panggil dya AF...
bila dya masuk uitm utk diploma...kwn2 panggil dya AS..
bila dya KPLI dekat melaka..kawan2 panggil dya AF...
bila dya mengajar dekat sarawak..anak murid panggil dya..cikgu ADA..(pelik kan..syuhada)..
dan bila dya balik mengajar dekat kedah pulak...anak murid dya panggil cikgu SYUHADA pulak..


fuhh..macam2 bleh dibuat main dgn nama kan..nnt nak letak nama anak pjg2 lah..
agar identitinya slalu bertukar..hehe..


apa yg dpt aku simpulkan daripada cerita di atas........adalah korang dah tahu perjalanan hidup akak aku sikit sebanyak..coiishhhh...cakap entry pasal NICKNAME konon..hehe..betullah tu...


aku cuma nak tanya korang ja...memang ramai org lebih gemar dikenali dgn nama singkat/pena eh??


p/s: hehe..aku guna nama pena sbb,, i x suka publisti you.....byeeee....


 

KENAPA MESTI SUKAR MEMAAFKAN??

SAlam semua..napa ni. tak tidur lagi ya?? em..sama lah kita..skrg dah 12.20a.m oh dan mcm biasaa...

kalau korang kenal aku...aku lah blogger yang pelik sedikit sbb hanya akan menulis apabila menghadapi masalah.aku kira blog aku ini tidak sesuai utk tontonan ramai kot sbb mungkin anda..anda..dan anda akan merasa jemu..fuhhh...mukadimah pun panjang nihh..


malam ni macam biasa..aku tak boleh tido lagi..tak tau la knapa...nak kata ada penyakit insomnia.....aku lebih afdal bab tu sbb aku blajar medic juga..ermm...mungkin reason yg kukuh sbb......aku bangun lewat pagi..hehe..fair la kan bila kau tido  pukul 1 pagi atau 2a.m then kau bangun pukul 11 pagi?? x gitu adik2??...

ok lah..menurut tajuk seperti di atas..inilah sikap aku yg telah aku cuba kikis pelan2 atau laju2 pun aku tak dapat nak hilangkan..knapa aku susah nak maafkan orang atau walhal benda sekalipun ya??


kalau aku gaduh dgn incik senyum..susah aku nak maafkan dya walaupun kdg2 ada salah faham sikit ja..lepas tu mula la aku silent hf..tu ok lagi..kalau aku rasa nak kejam..aku off ja hf tu terus..memandangkan aku malas mengontek rakan2.jadi..tiada apa yg ku bimbang apabila aku off hf..ya..memang aku bleh buat camtu sbb aku ada kat rumah kan..tak la takut sgt klo ada emergency call dari family. tapi...klau kat kolej dulu pun aku camtu...

lagi....kalau tukang jahit baju tu buat  baju kurung aku seolah2 guna kaki...warhhh....aku takkan upah dah kat dya sampai bila2..entahla..susah nk trima mistake org bila kita da bg amanah kt dya..

lagi......ah..kalau aku putus dgn someone..perghhh..tiada maaf bagimu wahai lelaki jalanan...walaupun selepas tu ada ex2 aku kontek utk minta maaf....


banyak lagi la cuma di sini aku mungkin ada sbb utk tak MEMAAFKAN seperti situasi2 di atas sbb......jika kesalahan itu senang diulang kali...perkataan MAAF tu sendiri dah takda erti kan??..jadi..KEMAAFAN perlu diberi kepada orang yg layak sahaja...

dan.....semestinya lah aku paling sukar menyebut perkataan MAAF....ya.....kalau salah aku pun aku just say sorry...


apalah nak jadi dengan aku niiii......
semoga korang senang memaafkan orang ya?? dan smoga aku pun brubah..amin..

Tuesday, August 2, 2011

TERHARU.

hai semua..asalamualaikum dan slamat berpuasa...
alhamdulilah...masalah aku dan incik s dah dpt diselesaikan ...hehe..lepas jer aku kutuk2 dya dlm blog..pastu nanges2...esok tu braniii dia tefon mak aku! dia ckp tak dapat contact aku sbb aku off handphone..pastu dia ckp dia nak ajak aku keluar  dan minta maaf dgn mak aku sebab mungkir janji...huh...dia ingat senang nak minta kemaafan dari aku?


aku msg incik s guna no. mak aku,aku ckp kat dia x payah kluar.

pastu dia balas..."abg da on da way..pukul 10.30 pg nnt abg sampai..siap comey2 tau..abg bawak syg jln2,tenangkan hati..."


hahhh.....aku cepat2 pegi lari mandi....cissss...brani dia datang nk pujuk...dah bagi org sakit hati..ada hati nak dtg umah owang..mencikkk..

pastu aku x bersiap pun..aku pakai baju biasa ja..tengok2 dia dah sampai..aku teruss pakai tudung.lama jugak aku biar dia kt luar..malas aku nk jumpa org yg dah kecewakan aku...

...................pastu aku pun terus masuk keta dia sambil diamm......
dia pun pujuk aku sambil explain dan aku malas la nk dengar...aku trus cakap.."pi balik la..owg takmau kluar"
dan aku pun dgn lajunya buka pintu kereta dan masuk ke dlm rumah...fuhhhhhh...ayat mau dramatik dan pjg2 ja kalau cerita pasal kisah cinta....hehe,...

tapi..dia tetap tunggu aku...dan mak aku marahkan aku sbb mraajuk dan suruh aku kluar jugak dgn incik s...

ermmmm.....dlm perjalanan ke penang...dia pun berhentikan kereta di hentian rehat dan pujuk aku..lama jugak...x sah la kalau air mata ni x gugur..huhu..ok lah..sebelum semua nk trmuntah..baik aku stop..


jadi kesudahannya...ya..aku rasakan incik S la yg baik utk aku...smoga aku x salah dgn pilihan ini...smoga kami x bergaduh lagi...



 

Friday, July 29, 2011

perlu teman kala ini....

hai....

biarla entry2 aku menyoroti kisah sedih aku kat dunia ni....
sejak aku mengenali incik s..aku dah banyak lupakan Tuhan...aku masih sembahyang..cuma aku leka dalam tuntutannya dalam hal  "buat apa yg disuruh dan tinggalkan apa yg dilarang"..entahla..incik s dan ex aku sama2 alim cuma alim incik s tertewas bila jumpa aku..aku pun pelik..eyy...xda lebih2 eh...jgn ingat bukan2 pulak..bagi aku pegang tangan tu pun dosa besar yg aku buat..


kalau dulu dgn kanda..dia pandai jaga aku,hormati privasi aku...entah la...


semoga Allah tunjukkan jalan yg benar dan lurus buat aku...aku taktau hubungan aku dan incik s akan jadi apa lepas ni tapi aku berani bertaruh la...usaha dia utk memujuk aku hanyalah setakat call aku walaupun dia tau aku off hf...kalau lelaki lain kan..mesti dah rasa susah hati dan terus datang cari aku kat rumah sambil berulang kali minta maaf kan???


malangnya dia tak seperti yg ku harapkan...sedih hati aku...

KELIRU..YA ..AKU KELIRU..

salam semua..jam telah menunjukkan pukul 13.38am dan aku masih rancak menaik diiringi lagu sedu dan hati yang berkecamuk..


bagi yang tidak tahu...aku dah bertunang dengan incik senyum pada tanggal 16.7.2011 haritu..dan ya..aku baru mengenalinya slama 8 bulan dan mengambil keputusan drastik itu setelah didorong kakak sulungku..pada masa itu,prasaan aku mcm hanya menurut perintah dan meng-ia-kan saja sbb dulu prinsip hidup aku..aku tak suka bertunang lama2 sbb aku takut byk masalah.hermmmm...di sini,bukan kekesalan yg aku cuba nyatakan cuma aku rasa dugaan makin berat utk aku..emosi aku dah tak dpt dikawal...


ermm..majlis haritu meriah dan semua kawan2 aku baik skola rendah,skola menengah mahupun bekas kwn2 kolej smua terkejut kerana mereka tidak menyangka diam2 aku rupanya diam2 ubi berisi.ah..pedulikkan pepatah itu!


aku tak paham la dengan incik senyum ni.....aku seorang perempuan yg sangat susah utk jatuhkan air mata..tapi..dia selalu bagi aku menangis..walaupun dia memang ada gembirakan aku namun semua itu aku rasa tak berguna lagi selepas dia bagi aku menangis...aku dendam dgn dia....


bil kerap kali dia buat sikap mcm ni,ingatan aku akan teringat kekasih lama kembali sbb...kanda tak penah buat aku menangis sepanjang kami kwn..ya..aku rindu saat itu..aku rindu dia...kalau la diberi peluang,aku x nak lepaskan dia sbb dia seorang yg sgt penyabar....caring dan alert dgn prasaan aku..huk...tapi kini..incik senyum a.k.a tunang aku hanya  buat aku menangis sambil menaip entry ini... kejamnya dia...


habis bengkak mata aku esok..xpa la...aku dah anggap blog ni mcm diari aku dah dari dulu lagi..sbb tu aku tak malu nak ceritakan semua kisah sedih aku..bukan bermakna time happy aku lupakan blog cuma...aku tak suka bangga atau ceriata hebat2..takut makan diri..


YA Allah..berilah kekuatan pada hambamu ini...

AKU BENCI INCIK S !!!!!!!!!!!!!!!!

TENGAH BEBAL, MENANGIS SEDU SEDAN SAMBIL BENGANG TAHAP DEWA!


aku benci dia...hurm..cakap x serupa bikin.aku cukup pantang la kalau org mungkir janji dlm hidup aku.bodoh punya tunang.benci aku..


biar la org nak cakap sikap aku macammnana pun cuma yg aku tau incik senyum memang seorang yg membencikan! sanggup dia lukai hati aku tanpa rasa belas kasihan.
apa pandangan korang hah berdasarkan masalah ni.:


aku dan incik senyum dah janji utk pegi shopping raya sabtu ni.dah lama planned.memang aku ada keluar dgn dia minggu lepas tapi kali ni tak sama sbb aku dah janji dgn mak dan ayah aku utk bawak diorang shopping sekali.


tawu tak kenapa aku menangis ni...boleh incik senyum bagitau aku pukul 9 mlm td yang esok terpaksa cancel rancangan sebab mak dia dah guna kereta pegi KL.ahad maybe baru balik...! sakitnya hati akuuuuu...


hu..hu..aku tak kisah tau kalau hal ni babitkn kami berdua tapi masalahnya kesian mk ayah aku..dah gembira dah nak pegi jalan2 tiba2 terbantut mcm ni..huk...sedih tau kecewakan mak ayah aku...huk..aku tak suka kecewakan diorang..aku rasa bersalah sgt....even aku study pun taknak kecewakan diorang..tapi..sampai hati incik senyum buat aku mcm ni...boleh dia msg2 aku tanpa rasa bersalah seolah2 benda ni adalah sesuatu benda yang tak penting..dia memang bodoh! aku benci dia..


huk..kesian tau bila aku nak cakap kat mak..tengok air muka dia...huk..huk...
aku ada lesen...tapi sbb trauma eksiden aritu...jadi aku dah takut nak bawak kereta..jadi..aku taknak rasa terkilan sbb tak mampu bawak orang tua ku jalan2 sedangkan aku ada lesen..mesti diorang pun teringin aku bawak diorang jalan2.masalahnya sekarang,aku ingat boleh bergantung harap pada incik senyum..malangnya dia dah bagi harapan aku musnah..


sampai hati......
bagi aku kan.,kalau seseorang tu ada rasa empati atau caring..mesti dia berkali2 minta maaf sebab dah batalkan rancangan..tapi..incik senyum boleh say sorry dengan tak bersungguh..pastu siap tak nak call aku sebab dia taknak keadaan jadi lagi teruk????


bodo betulla dia ni..dia memang suka kot org maki dia...


kalau dari segi pemikiran bijak la kan, tak boleh ka dia call mak dia dalam tempoh seminggu ni dan cakap dia nak guna keta hari sabtu ni atau tanya la mak dia samaada nak guna keta atau tak hari sabtu ni??malangnya dia tak buat semua tu!! sedangkan tu kereta dia...geramnyaa aku.!!! bangang punya tunang.
benci aku...




...huk..aku sedih pikir mak dan ayah aku..diorang dah tua..aku taktau nak bahagiakan diorang macammna selagi aku masih bernafas..selagi hayat masih ada...huk..minta maaf kerana semuanya bertukar menjadi begini......aku dah bertekad...aku dah off handphone pukul 11mlm tadi dan akan off sebulan..punya pasal la apa nak jadi...

Thursday, July 21, 2011

ANNISSA

tadi kan..masa pkul 10.30 mlm ada drama bersiri mlayu..ANNISSA..dah episode akhir weyh...sian dekat watak utama dia..selepas suami dia mati,baru dia dapat tau suami dia rupanya telah berkahwin dua...tu pun dgn kawan baik dia sendiri pulak tu...sian dia kan selama ni ditipu hidup2..entahla..lelaki tu la silap sbb tak berani berterus terang dan telah menyusahkan semua pihak...

aku berdoa semoga kehidupan aku dilimpahi nikmat dan kebahagiaan dari sebuah ikatan perkahwinan nanti..amin..

pukul 12 tgh mlm

hai..slamat mlm..smua org dah tidoq ka..
x mengantuk la plak  mlm ni..hurm...alhamdulilah..aku sudah melalui fasa baru dlm hidup  iaitu PERTUNANGAN...
apa?? igt sronok ka?hurmm..baru 2 hari bertunang dah perang besar..aku pun taktau la knapa tp ku mmg rasa mcm benci gila kat dya...


entahla..masalah yg slalu kami hadapi adalah komunikasi yg x berkesan.susah la aku nak ok dgn otak yg x pick up mcm dya...macammana aku nak buat ni...


aku dah konpius dgn prasaan sendiri..blog pun aku dah jrg hupdate sbb aku konpius dgn kehidupan aku..

yg tu jelah aku nk membebel tgh2 mlm ni.kan best klau bleh  upah org gaji..bukan nk bt apa...nk suh dya pinjamkn telinga ja supaya dpt  dgr luahan aku...laptop ni pun x bleh bercakap.haishhhh...

Tuesday, July 12, 2011

eemm

hai semua...malam ni nk sahur mkn apa ya..erm..ini la org2 yg rugi.dah nk dekat bulan posa baru gatai nk ganti puasa..
adik2..jgn contohi sikap ini ya..
nak ckp psl apa ya..
ttg majlis merisik..alhamdulilah..next time la story eh..
skrg ni tgh rancak bt preparation utk hari bertunang..
ponat..ponat..

Friday, July 8, 2011

BARU LEPAS MAKAN BURGER,,

ASALAMUALAIKUM.
hai semua..apa khabar?rasanya da lama tak menulis...y..banyak yg dah berlaku dalam kehidupan aku..hehe
alhamdulillah..harini majlis merisik telah berjalan dgn lancar..
mak dgn ayah incik senyum ja yang datang..dah la awal2 pagi plak tu datang..
kelam kabut aku kemas rumah...
aku pakai baju wana biru...
kebetulan plak dgn mak dya..
hehe...
takut lah utk langkah yg seterusnya..
doakan semuanya selamat..
amin..

Thursday, June 16, 2011

LAGI 1O HARI!

ya..lagi 10 hari aku akan meninggalkan kolej ini dengan izin-NYA..semoga semuanya akan berjalan dgn sempurna.
selama 2 taun setengah aku kat sini..erm...banyak yang aku dah  blajar..
buruk baik,semua ada..
patut la aku amek bidang ni..
hati mau keras..baru boleh jaga petient..
tadi aku baru dapt information dari buku kesihatan semasa aku dipaksa rela pegi prep di library.

em..rupanya..SUSU memang bagus untuk sumber kalsium..tapi jik diambik berlebihan, ia boleh menyebabkan kalsium kita jadi kurang sebab....susu akan keluarkan asid bila dah lama sikit dalam badan,jadi kalsium dalam badan kita terpaksa dikeluarkan semula untuk balance kan balik...
konklusinya, kita patut ambik makanan berkalsium tetapi takkan bertukar menjadi asid.contohnya..
barli, oat dan almond.
itulah sedikit sebanyak information dari cik misi! papai..sehingga kita bertemu lagi ya.

Wednesday, June 8, 2011

BLURDAN TATAU NAK TULIH TAJUK APA

aku dah nak abes study lagi 3 minggu ni..insyaAllah...
erm.. perancangan aku utk masa cuti ni taktau la nak buat apa.
aku ingat nak keja part time kat hosp.swasta..
moga2 diorang amek pekerja...
erm..........
...................................
........................................
 

perjalanan

ai semua...selamat pagi
pagi ni sarapan biskut kering dgn air milo.
malas rasanya nak pegi beli kat kantin hospital..
aduh..harini keja petang...minta2 la semuanya ok..
hehe..susah sebenarnya duk kat ward lelaki ni tau..
malu i.....
haha..betulla...erm..ada uncle tu  semalam, tiba dekat ward dgn berlumuran darah..bila taanya dia kenapa uncle??
dia cakap kena gigit harimau...habis kepala dia kena balut...
cisss.....cisss.....cisss.....
diaa tipu ...dia tipu!
rupanya x-cident dgn moto..
haprak punya uncle..hehe...bleh buat lawak pulak tuh..
em..
sekarang alhamdulilah..
dah takda kanda dlm hidup aku..
kasih sayang incik senyum utk aku lg hebat dari kanda..
mls la nk story pasal cintan cintun ni...


 

JANGAN PERNAH KAU COBA UTK BERUBAH..

Asalamualaikum..
malam ni aku nak menulis puas2..da lama rasanya pendam sorang2 suka dan duka...rm..hubungan aku dengan kakak aku masih tak baik..entahla...bila la akan baik dah  bapa bulan dah diam camtu ja..
tu yang buat aku tension stiap kali balik rumah..alhamdulilah..baru2 ni abang cik aku telah selamat melangsungkan perkahwinan...hehe...
aku tumpang gembira...




bang cik..
kalaulah dia tau bahasanya dialah abang yang paling aku sayang dalam hidup aku..
aku agak rapat dgn bg cik walaupun dia pendiam,kedekut taik idung masin dan pemalu.
hehe...aku sayang abg aku yg sorang ni sbb bagi aku...dia lelaki yg baik daripada smua lelaki yg aku penah kenal. bukan nak up kan crita utk abg sendiri tapi mmg betul...hakikat ....
hidup dia mudah ja....jangan bercakap pasal benda  tak penting...
kalau dulu2 aku nak pi sekolah..bila gerak dia mudah ja..cukup aku letakkan jari dekat tangan dia dan panggil.."bg cik...bangun...cek nak pi skolah.."
dan dia akan terus buka mata dan bangun..
tak penah dia merungut atau nak mengeliat2 dulu ka...
erm...lagi..sepanjang aku hidup  dgn abang aku yg sorang nih..x penah aku  dengar dia kutuk orang...aduh...ada jugak eh org camni?????
betul....tak penah dia nak mengata/mengutuk atau nak ckp tak puas hati pasal satu2 benda atau orang..
herm....aku ingat lagi..moto honda yang dia beli tu....duk bayar tiap2 bulan kat kedai moto ...tiba2 datang surat kat dia x bayar dan kena jelaskan tunggakan wang lagi rm4000 aku rasa...


warhhh...kalau aku la,dah pegi bakar kedai moto tu...tapi kedai moto tu dah cabut lari...
abg aku ni xdak nak melenting gila...pergghhh..betapa coolnya..
tapi tu la..jodoh dia yg lambat sikit...umur 31 taun ni baru dia bertemu jodoh..
alhamdulilah..mungkin ini hikmahnya....dia dpt jugak pompuan yg dia brkenan..
haha..tengok ja abg aku pendiam camni tapi taste tinggi ooo...
nak yg segak2..
habis gambar2 membe nurse aku dah tunjuk masa dia minta tolong aku carikan...tapi jari dia tetap tunjuk yg segak..
hehe..bg cik...bg cik...
malas la nak bebel byk2...tapi kan....
aritu 2 hari aku nangis sungguh2..aku xnak bg dia kawin...nnt aku hilang abg aku..
aku ada dia ja...
tapi selepas aku dah kenal,sembang2 dgn kak ipar aku mlm lepas kenduri tuh..aku yakin lah dya dpt jaga abg aku dgn baik...
aku sayang abg aku...
syg sgt...
walau dya x penah amek tahu pasal aku sgt...
tapi at least duit dia x penah abaikan utk aku...
mungkin sikap pendiam abg aku...
sbb tu dia jarang msg or call aku..
hurmm..
lepas ni mesti bg cik nak stay kat kl..
xpelah,asalkan dia bahagia...
smoga bahagia bg cik....






TENGAH MKN KEK...

warhh...da pukul 11 malam dan tgh makan kek.apa nak jadi la dengan haku ni..
hehe...
rindunya...rindu...rindu dan rinddduuu kat blog ni.
da lama menyepikan diri kan.entahla...
byk sgt yg nak kena buat dalam hidup.
emm............
sekarang insyaAllah lg 3 minggu aku habes study dan akan tunggu tempat nak posting tapi dengar2 jawatan awam akan dibekukan slama 3  bulan...
fuhhhh.......
takkan aku nak tanam anggur kat rumah jer kot.aku ingat nak carik keja part time la kat hospital pantai ka....metro ka...
emm...skarang aku practical kat ward surgical (pembedahan )lelaki..
haha...mencabar oohhh duk ward lelaki ni.banyak songeh dan pemandangan mata x brapa nak elok kot.
hehe....banyak kes appendicitis ...entahla.aku pun x phm.korang makan apa ar sampai kena appendix nih?
tu la....pemakanan langsung x jaga..
tapi kan.tadi ada sorang patient bagi bunga ros kat cik misi nih..hehe..terharu aku..dya siap lukis teddy bear lagi kat aku..ermm......nasib baik incik senyum x marah..hehe..
INCIK SENYUM???
haha..panjang cerita aku dengan dya...alhamdulilah..moga kami dijodohkan bersama...


Thursday, March 17, 2011

rasa ini rasamu..

slamat malam semua..hari ini aku hilang rasa...hilang rasa...


sbb tu aku kembali menulis..penulisanku hanya berkisarkan mood sedih aku..mungkin aku tidak pandai bicara dengan yang lain jadi blog ni la teman aku..


skarang aku sedang keja kat wad pesakit luar..
fuhhh..memang mencabar..nasib baik kena practical seminggu jaaaa..


kalau duduk bilik dressing tuh,fuhh..dekaat 30 patient yg nak cuci luka,..yang mampu buat aku kerutkan kening ialah kes2 seumpama  ini
1) tgn kena mesin tebu.....dikilas2...


2) dirinya dah masuk bawah lori..alhamdulilah nyawav  masih ada..terima kasih Ya Allah..


3) tertetak jari sendiri..


lagi....mcm2 la..


emm...dah jarang aku balik rumah since kes gaduh dgn kakak aku last year bln 12 kalau x silap.


dulu anak riang dan manja ni bagai x lengkap kehidupannya kalau tiap2 minggu x balik umah ..kadang2 diangkut begnya sekali yg berisi baju utk dibasuh oleh incik mesin basuh..


tapi skrg...segala-galanya telah berubah...bila rasa itu telah hilang....
bila rasa semangat itu telah hilang...
mana mungkin aku akan seteguh ini...

banyak masalah melingkari kehidupanku kini...
doakan aku ok...aku x nak mengeluh byk2...segalanya akan jadi baik...amin..

Thursday, March 10, 2011

kisah cinta semalam

slamat malam sayang....

tadi aku baru layan cita cinta Thailand....bes sangat2 weyh...


lawak and romantis..

kiranya diorang sama2 ska time skola tapi taknak bgtau..
last2 end up mcm tu ja...
bila dah ngaku.......malangnya dah terlewat. gurl ni dya minat boy tu dlm diam..
hehe..aku penah alaminya dulu...minattt sgt kat budak tuisyen aku,pastu dapat tau pulak kan dya skolah sebelah skolah aku ja....wuuuuu...
mmg admired him tiap2 ari la...saja lalu dpn skola la...buat2 pegi beli air kat pakcik yg niaga dpn skola dya.,,dgn alasan harap2 dya ada,dya lalu ka....dapat la aku tgok dya..
mmg good looking la orangnya...ermmmm..aku minat dya ada la dlm 2 taun mcm tu..pastu bila aku dah abes skola...dah kurang minat tu sbb da jarang nampak dya kan..
guess wat??
taun lepas aku terjumpa fb dya...heeeeeeee....
dya tetap boy yg sama mcm dulu..cuma kurus sikit..
bagi aku la..x salah nak minat org asalkan ada batasnya.  RUGI????
X RUGI PUNN walau aku hanya pandang dari jauh dan tak berterus terang yg aku minat dya sebab....kita kena tau taraf kita di mana...
saja ja la buka cerita ni bila aku tertengok movie thailand tu tadi..dan..aku dah x minat dya skrg.
skarang aku minat DR kat tmpat aku plak..haha..dah 1 thn setengah kot minat dya...tp just minat jela..

Wednesday, February 16, 2011

MINUM RACUN..

AI SMUA...
just wanna share sumthing dgn smua....
skarang kan aku kat medical ward...ada 1 kes admission...dya minum racun then patient ni trus dihantar ke hospital...
yg jadi masalahnya korang tau tak...patient aku ni dya x mati...
DR pun try la rawat dya dlm kecemasan kan dan nampak patient aku ni dah stabil...


lepas tu dalam 2 3 hari kemudian..patient aku ni siap boleh pegi berjalan ke tandas lagi..
aku ingatkan dya dah ok la..
tp rupanya...DR cakap dya dah xda harapan dah..
racun tu actually dah effect organ2 dlm dya dan tunggu masa ja utk mati..
kesian kan....


pengajaran yg anda dpt kat sini ya tuan2 dan puan2..----
1) pada yg pernah terniat nak minum racun atau tetiba saja kan tringin nak rasa...x payah la aku ckp...
sbb....klau x mati serta merta mcm patient aku tu tadi mcmmana ? suffer tau....dalam byk organ yg dah rosak...di luar kita tgok  mcm ok lgi...(fizikal dya la)


2) then..mcm ibarat tunggu kmatian sendiri sambil tanggung sakit yg dibuat sendiri..wo......


3)dan..tadi aku pegi pagi2 lagi dah diberitahu patient tu dah meninggal dunia.


sekian....

Tuesday, February 15, 2011

ASALAMUALAIKUM ..ting tong..

alhamdulilah..arini maulidur rasul,,,
dah selawat ka smua??


erm........da lama x update blog.ya.sgt lama.
sbb...xda mood...hubungan dgn kakak x ok  lg,,,sunyi rasanya skrg,,
membe2 pun tikam blakang,...
tp tadi happynya bilaa  zack zukhairi update blog,.yey....
pelik juga haku dya amek masa lama sgt nk muncul..rupanya da 3  bln ada kt malaysia,,.
aku?? insyaAllah lg 4 bln abes blajaq.bila final year ni....mcm2 dugaan dan rintangan,,,.

skarang aku kt ward medical..mcm2 pnyakit aku jumpa....
sebenarnya aku tensen di saat ini,..blog jela luahan aku...
nnt haku hupdate lg ok..

mood:  surammmm------