BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, August 6, 2011

‘Bazar Ramadhan’ Jangan Jadi ‘Bazir Ramadhan’!



‘Bazar Ramadhan’ Jangan Jadi ‘Bazir Ramadhan’!

Posted on the August 5th, 2011 under Agama by

Apabila datang Ramadhan yang mulia, banyak tempat akan mengadakan pasar yang menyediakan banyak pilihan makanan dan juadah untuk berbuka puasa. Pasar ini yang juga lebih dikenali sebagai ‘Bazar Ramadhan’ sangat memberi faedah buat masyarakat terutamanya buat pasangan suami isteri yang bekerja. Kesuntukan masa dan kepenatan balik dari tempat kerja tidak mengizinkan mereka untuk menyediakan juadah berbuka puasa dengan sendiri. Justeru, ‘Bazar Ramadhan’ adalah jawapannya.
Adanya ‘Bazar Ramadhan’ bukan sahaja menyediakan kemudahan buat masyarakat, malah peluang seperti ini sangat dinanti-nantikan oleh para peniaga. Betapa Ramadhan menyediakan peluang buat mereka untuk menggandakan pendapatan. Syukur alhamdulillah

p/s: sumber dari harian metro

HARI PERTUNANGANKU...

KOMPANG DIPALU....PENGANTIN BARU...


hehe...mana ada pengantin la..saja nak kongsi mgambar pada hari pertunanganku pada 16.7.11. aritu
tatap saja lah ya...doakan yg terbaik buat kami..
saya suka munga-munga...
  bersama cousin...oh dan kualiti gambar berda di tahap tenuk kerana saya tiada DSLR lagi..huhu..
kehadiran rakan2 memeriahkan majlis...
oh...saya bajet artis..
bakal mak mertua..smoga saya bleh ngam dgn anda ya..


p/s: hehe..itu saja la...hari bertunang ni meriah jugak..walaupun penat dah bt persiapn 2 minggu sbelum tunang...tapi memang bes ahh..sebab saya telah mndapat pelamin yg cantik..

hantaran ini hasil tgn sendiri ya..dan bantuan dari cousin..tema pink utk lelaki..hijau utk perempuan...

luv my pelamin..tenkiu kat abg lembut2 tu....ihihi..

bila upload ja gambar dekat fb..ramai yg igtkan saya dah kawen walhal baru bertunang...i nak berjimba2 dulu la baru i nak kawen..hehe..marah incik senyum kalau dengar..tapi malangnya incik senyum x dapat hadir pada majlis tersebut kerana ada perbarisan apa ntah..kecewa hati makkkk tau....

hehe..apa2 pun..saya berdoa smoga hubungan ini diredhai olehnya...amin..tukar status x bererti peminat akan lari..ye ke idakk??

RAMADHAN ITU INDAH...

The purpose of fasting is not simply to refrain from eating & drinking, rather the purpose is to attain TAQWA [i.e. piety, being conscious of Allah; doing that which Allah has enjoined & avoiding that which Allah has forbidden] – "...Observing As-Saum (the fasting) is prescribed for you as it was prescribed for those before you, that you may become Al-Muttaq├╗n (the pious).” [Qur'an 2:183]

TAZKIRAH PADA MALAM INI..

Jika kita suka menunda-nunda SOLAT,bererti kita menunda keperluan kita sendiri. Kerana Allah juga akan menunda rezeki kita,menunda terkabulnya doa-doa kita,menunda datangnya jodoh kita.Tetapi ketahuilah,Dia tidak akan menunda datangnya KEMATIAN kita..SubhanAllah...

MALAM NI NAK HUPDATE SAMPAI MUNTAH OK..

YER...MALAM NI NAK MENULIS JA RASA DI HATI ,DAN JIWA INI..

actually kan...antra sbb aku jrg update blog...
sbb yg pertama...jeng..jeng..jeng...

1-aku tak suka tenet slow


2-aku sering kekontangan idea di saat jejariku menyentuh keyboard walhal sblum itu idea menggelegak ibarat guna berapi dah nak memuntahkan debunya..

3-aku...aku...takut nak cerita sesuatu yg hepi kan aku sbb..aku takut sesuatu yg bahagia atau gembira itu hilang apabila kita riak2 mengenainya..entahla..aku berada di zaman kuno ke apa hah... aku tengok blogger SEPET tu..tiap2 ari cerita pasal bf dya...ok ja...

4-aku slalu terpikir berdosa tak aku upload2 gambar2 aku yg tak fully menutupi aurat ..then..aku jrg la upload..


5-aku x reti buat header baru dan aku x reti letak iklan lai selain nuffnang dan aku x reti nak join contest org sbb aku tak reti nak linkkan entry aku kat diorang dan eh...eh...budak ni apa yg dya reti ntah??

huhu...aku nak berblogging sementara aku tgh cuti ni...jika aku kembali ke alam nyata..eh silap...alam pekerjaan nnt...kurang sikit erti masa terluang dlm hidup aku pada waktu itu...
dan..smoga mlm esok pun aku nk smangat update blog ya..



RINDU DYA LAGI...

entahla knapa...aku x dpt lupakan ex aku walhal dah hampir setahun waktu berlalu....dekat2 jugak la...

aku rasa mungkin kerana rasa terkilan dlm diri aku....


smoga aku dpt lupakan dya .....sedangkan aku kat sini masih menjadi stalker dya...

buka fb dya utk tgok kehidupan dya..


aduhh..kenapa lah aku suka menjaga tepi seluar dya..

dya sikit pun kot tak ingat dekat aku..


kehadiran incik senyum dalam hidup aku...aku memang bersyukur cuma.....

incik senyum x pandai tenangkan hati aku bila aku gundah gulana...


incik senyum x pandai memahami jiwa aku di saat ku perlukan tempat untuk mengadu..

incik senyum x pandai gunakan otaknya utk berfikir..


incik senyum suka cakap dulu lepas tu fikir...

arrrgghh...apasal la yg buruk2 ja aku ingat dekat incik senyum ni....


ok..dah abes dah aku nak membebel2...

p/s: kan best kalau tiap2 hari aku bleh update banyak2 camni kan..lagipun skrg aku kan tgh bercuti  dkat rumah..

ADA APA PADA NAMA SINGKAT ANDA??

HAI semua..hari ini cik misi nak bertanya..ada apa pada nama singkatan ya?? tak tahu?? ala..nama pena anda/nama manja @mengada anda/ nickname anda/ atau nama pendek anda....


takla...bila aku dibsarkan selama 21 tahun nih..dah macam2 sangat nama pendek yg aku jumpa kadang2 takda satu huruf pun yang bersaman dengan nama penuhnya..fuhhh...fuhhh..


ala..jgn la heran kalau aku fikir tentang ni sbb aku kan memang suka pikir2 punya orang..

takla..macam kakak aku kan...sbagai contoh la..namanya AFNIE SYUHADA.....


bila dulu dya skolah rendah, kawan2 panggil dya AFNIE

bila dulu dya skolah menengah, kawan2 panggil dya AF...
bila dya masuk uitm utk diploma...kwn2 panggil dya AS..
bila dya KPLI dekat melaka..kawan2 panggil dya AF...
bila dya mengajar dekat sarawak..anak murid panggil dya..cikgu ADA..(pelik kan..syuhada)..
dan bila dya balik mengajar dekat kedah pulak...anak murid dya panggil cikgu SYUHADA pulak..


fuhh..macam2 bleh dibuat main dgn nama kan..nnt nak letak nama anak pjg2 lah..
agar identitinya slalu bertukar..hehe..


apa yg dpt aku simpulkan daripada cerita di atas........adalah korang dah tahu perjalanan hidup akak aku sikit sebanyak..coiishhhh...cakap entry pasal NICKNAME konon..hehe..betullah tu...


aku cuma nak tanya korang ja...memang ramai org lebih gemar dikenali dgn nama singkat/pena eh??


p/s: hehe..aku guna nama pena sbb,, i x suka publisti you.....byeeee....


 

KENAPA MESTI SUKAR MEMAAFKAN??

SAlam semua..napa ni. tak tidur lagi ya?? em..sama lah kita..skrg dah 12.20a.m oh dan mcm biasaa...

kalau korang kenal aku...aku lah blogger yang pelik sedikit sbb hanya akan menulis apabila menghadapi masalah.aku kira blog aku ini tidak sesuai utk tontonan ramai kot sbb mungkin anda..anda..dan anda akan merasa jemu..fuhhh...mukadimah pun panjang nihh..


malam ni macam biasa..aku tak boleh tido lagi..tak tau la knapa...nak kata ada penyakit insomnia.....aku lebih afdal bab tu sbb aku blajar medic juga..ermm...mungkin reason yg kukuh sbb......aku bangun lewat pagi..hehe..fair la kan bila kau tido  pukul 1 pagi atau 2a.m then kau bangun pukul 11 pagi?? x gitu adik2??...

ok lah..menurut tajuk seperti di atas..inilah sikap aku yg telah aku cuba kikis pelan2 atau laju2 pun aku tak dapat nak hilangkan..knapa aku susah nak maafkan orang atau walhal benda sekalipun ya??


kalau aku gaduh dgn incik senyum..susah aku nak maafkan dya walaupun kdg2 ada salah faham sikit ja..lepas tu mula la aku silent hf..tu ok lagi..kalau aku rasa nak kejam..aku off ja hf tu terus..memandangkan aku malas mengontek rakan2.jadi..tiada apa yg ku bimbang apabila aku off hf..ya..memang aku bleh buat camtu sbb aku ada kat rumah kan..tak la takut sgt klo ada emergency call dari family. tapi...klau kat kolej dulu pun aku camtu...

lagi....kalau tukang jahit baju tu buat  baju kurung aku seolah2 guna kaki...warhhh....aku takkan upah dah kat dya sampai bila2..entahla..susah nk trima mistake org bila kita da bg amanah kt dya..

lagi......ah..kalau aku putus dgn someone..perghhh..tiada maaf bagimu wahai lelaki jalanan...walaupun selepas tu ada ex2 aku kontek utk minta maaf....


banyak lagi la cuma di sini aku mungkin ada sbb utk tak MEMAAFKAN seperti situasi2 di atas sbb......jika kesalahan itu senang diulang kali...perkataan MAAF tu sendiri dah takda erti kan??..jadi..KEMAAFAN perlu diberi kepada orang yg layak sahaja...

dan.....semestinya lah aku paling sukar menyebut perkataan MAAF....ya.....kalau salah aku pun aku just say sorry...


apalah nak jadi dengan aku niiii......
semoga korang senang memaafkan orang ya?? dan smoga aku pun brubah..amin..