BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, October 18, 2010

KOPI MASIN YANG MANIS...

baru balik keja ni..setelah bersiap2..
dgn kepala yNG TERHUYUNG HAYANG(aar..ko nampak tulisan da jd caca merba ni?? hehe..)
xpa..aku gigihkan diri jugak nak menaip kisah ni..aku dah simpan lama dlm simpanan aku pasal kisah ni..
hayatinya...
  ....................KOPI MASIN YANG MANISSS..................


Dia bertemu dengan gadis itu di sebuah majlis,gadis yang menakjubkan.banyak jejaka berusaha mendekatinya.
sedangkan dia sendiri hanya seorang lelaki biasa.apabila majlis telah selesai,dia mengundang gadis itu untuk minum kopi bersamanya.....


walaupun terkejut dengan undangan yang mendadak, si gadis tidak mahu mengecewakannya.si lelaki begitu gugup  untuk memulakan bicara manakala si gadis pula berasa sangat tidak selesa.


tiba2,si lelaki memanggil seorang pelayan ."TOLONG AMBILKAN SAYA GARAM.SAYA INGIN MASUKKAN KE DALAM KOPI SAYA.."
semua orang memandang keanehan..mukanya mendadak menjadi merah tetapi dia tetap selamba memasukkan garam ke dalam kopi serta meminum kopinya itu.


si gadis bertanya dengan penuh rasa ingin tahu kepadanya.."KEBIASAAN MU SANGAT ANEH?.."
jawab pemuda.."SAAT AKU MASIH KECIL,AKU TINGGAL BERHAMPIRAN LAUT.AKU SANGAT SUKA AKAN LAUT DI MANA AKU BERMAIN2 DI SITU DAN DAPAT MERASAKAN RASA MASIN DAN PAHIT.SAMA SEPERTI RASA KOPI INI SEKARANG.OLEH ITU, SETIAP KALI AKU MINUM KOPI MASIN,AKU SANGAT MERINDUKAN KEDUA ORANG TUA KU YANG MASIH TINGGAL DI SANA,.." jawabnya sambil air mata bergenang di kelopak matanya.


gadis berasa begitu teraru.lelaki ini pasti mempunyai rasa tanggungjawab akan tempat tinggal dan kedua orang tuanya.kemudian,si gadis memulakan perbualan dan bercerita mengenai kehidupannya dan perihal mengenainya.itu merupakan permulaann yang indah dari kisah cinta mereka..


mereka terus menjalinkan hubungan dan gadis itu berasa hampir saja dia terlepas pandang pada lelaki budiman itu...akhirnya mereka mndirikan rumahtangga...
setiap kali dia membuatkan suaminya secangkir kopi,dia meletakkan sedikit garam di dalamnya kerana dia tahu itulah kegemaran suaminya.etelah 40 tahun berlalu....suaminya itu meninggal dunia..dan telah meninggalkan sepucuk surat buat suaminya,..


begini bunyinya...."SAYANGKU, MAAFKAN PEMBOHONGAN KU SELAMA INI..SATU-SATUNYA PEMBOHONGAN  KU PADAMU..-TENTANG     " kopi masin"   .KAMU INGATKAH SAAT KITA PERTAMA KALI BERKENALAN?? AKU SANGAT GUGUP WAKTU ITU.SEBENARNYA......AKU INGINKAN SEDIKIT GULA.TAPI AKU TERSILAP MENGATAKAN GARAM.WAKTU ITU AKU INGIN MEMBATALKANNYA,TETAPI AKU TIDAK SANGGUP. AKU TIDAK PERNAH MENYANGKA BAHAWA HAL INI AKAN MENJADI PERBUALAN AWAL KITA.


sayangku...AKU TELAH MENCUBA BEBERAPA KALI UTK BERTERUS TERANG DENGANMU,TETAPI AKU TAKUT UTK MEMBERITAHUMU KERANA AKU TELAH BERJANJI UTK TIDAK MENYEMBUNYIKAN APA-APA DARIMU.SEKARANG...SAAT KAU MEMBACA SURAT INI,...AKU TELAH TIADA.
TIDAK ADA LAGI YNG PERLU AKU BIMBANGKAN. 

sayangku....BAHAWA SEBENARNYA,AKU TIDAK PERNAH MENYUKAI KOPI YANG MASIN.
"NAMUN SAYANGKU...SEJAK AKU MENGENALIMU...AKU SELALU MINUM kopi YANG MASIN SEPANJANG HIDUPKU....AKU TIDAK PERNAH MENYESAL AKAN HAL ITU...
AKU TIDAK PERNAH MENYESAL sayang.....
DAPAT BERADA DI SAMPINGMU ADALAH KEBAHAGIAAN TERBESAR DALAM HIDUPKU.
JIKA AKU PUNYA KESEMPATAN UNTUK MENJALANI HIDUP BUAT KALI KEDUA.......
AKU TETAP AKAN BERUSAHA MENGENALIMU DAN MENJADIKANMU ISTERIKU WALAUPUN AKU  HARUS MINUM  "kopi masin"  SEKALI LAGI... 


..................................
sambil membaca,air mata isterinya bercucuran deras membasahi surat itu.pada suatu hari,sseorang telah bertanya kepadanya...."BAGAIMANA RASANYA KOPI YANG MASIN??"
si isteri tersenyum menjawab.." RASANYA SUNGGUH MANIS SEKALI...."


P/S: kadang-kadang,dalam hidup...kita merasakn kita telah mengenali seseorang itu lebih baik daripada orang lain..tetapi..hakikatnya, tidak seperti yang kita gambarkan..


----------CINTA KEPADA ILAHI TIADA NOKTAH---------

2 comments:

imanamani said...

hmmm cik pelangi... touching arr.....

gadis semalam said...

jangan la tacing2..hihi..
amek sbg pengajaran ok.?